Gratis lid wordenFreelance.nl is de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden. Plaats gratis uw profiel /bedrijf

Share

Afvallen?

maandag 30 januari 2012

Poepen en Plassen Feiten

Poepen en plassen Facts


Hoewel fecale materie in de moderne Westerse cultuur doorgaans vooral bezien wordt als een hygiënisch probleem, is ze in de natuur evenals de land- en tuinbouw een waardevolle grondstof in de metabolische kringloop en wordt in essentieel rurale Derde Wereld-culturen gebruikt als brandstof, als bouwmateriaal of zelfs om de huid mee in te smeren als bescherming of kleurmiddel.

Voor ontlasting bestaan vele termen, waarvan sommige eufemistisch en andere volks en dysfemistisch zijn. Vaak heeft ieder zelfstandig naamwoord tevens een bijbehorende uitdrukking voor het ontlasten. Hier kunnen weer krachttermen en scheldwoorden van afgeleid zijn, bijvoorbeeld de uitdrukking kakker voor een rijk, snobistisch en elitair persoon.


Stoelgang, Faeces (Latijn, eigenlijk meervoud van faex 'droesem, smurrie'), Mest(stof) (vergelijk bemesten), Kak (ook minachtende term voor geld en hooghartigheid, vergelijk 'bekakt'),  Poep (metonymie van het uitscheidingsstelsel), Schijt, Stront,Shit (Engels; identiek aan het werkwoord), Merde (Frans)

Diverse termen slaan op een dosis: Hoop(je), Keutel(s), Drol, Bolus

Het uitscheiden van ontlasting wordt genoemd  Defeceren (Defaeceren(verouderde spelling)), Kakken, Poepen, Schijten,Z'n gevoeg doen, Hoopje doen, Drol draaien,    Drukken

Sommige termen betreffen zowel ontlasting als wateren, zoals,Naar het toilet gaan, Naar de wc gaan

Overige weetjes

De ontlasting heeft bij het verlaten van het lichaam de lichaamstemperatuur. Om te weten of een olifant koorts heeft, stopt men een thermometer in verse ontlasting van het dier.
Het eten van ontlasting heet coprofagie of ook wel scatofagie. Hiermee wordt vaak coprolagnie in verband gebracht : seks waarbij de ontlasting een centrale rol speelt.
Versteende ontlasting heet coproliet. In het geval van grillig verweerde, lang gepetrifiëerde (kameel)mest in de Sahara spreekt men wel van 'woestijnroos', een populair (en proper) souvenir

Poepen is de normaalste zaak van de wereld. Zeker als je graag en veel eet. Dus dit bracht mij op het idee om een artikeltje te schrijven met een flink aantal feiten en feitjes over… u kunt het al raden… poep. Want geloof me als ik u zeg dat poep veel fascinerender is dan u zo op het eerste gezicht, of geur zou denken.


Feiten over poep:


De samenstelling van poep:

Poep bestaat voor 75% uit vocht. De overige 25% bestaat voor 1/3 uit vezels waarvan het lichaam van mening is dat deze niet verteerbaar zijn, maar die wel behulpzaam zijn bij het door het verteringsstelsel transporteren van de poep. Nog eens 1/3 bestaat uit dode bacteriën, die behulpzaam waren bij het verteringsproces, en die afkomstig zijn uit uw eigen darmflora. De overige 1/3 bestaat uit vet (w.o. cholesterol), anorganisch zout, dode cellen, slijm dat dienst doet als voering van uw darmstelsel, proteïne en levende bacteriën.

De hoeveelheid vocht dat poep bevat is overigens behoorlijk variabel. Zo kunt u zich voorstellen dat er bij iemand met diarree veel meer water in de poep zit. De hoeveelheid water die in poep zit heeft er ook te maken met hoe lang de poep in het verteringsstelsel blijft. Hoe langer in het stelsel, hoe minder water er in uw poep zit omdat uw lichaam vocht onttrekt aan de poep.

Waarom stinkt poep:

Uiteraard heeft uw dieet invloed op hoe uw poep ruikt. De echte boosdoeners zijn echter bacteriën die stinkende componenten produceren bij het verteringsproces die rijk zijn aan zwavel en stikstof. Dat zorgt daadwerkelijk voor de geur. En ja, inderdaad voor de geur van uw winden. Hetgeen u eet, dus aan het verteren bent kan daar hoogstens een wat andere kwinkslag aan geven.

Waarom is poep bruin:

Poep hoeft niet altijd bruin te zijn. Maar een andere kleur dan bruin wijst vaak op een medisch probleem. Tenminste, voor zover u niet iets heeft gegeten dat uw poep een andere kleur meegeeft.

Denk dus altijd eerst even terug wat u de laatste 24 uur heeft gegeten voordat u in paniek 112 belt omdat uw poep bijvoorbeeld rood door de bietjes of zwart door lever of veel bloedworst is. Maar wees altijd wel alert op de kleur van uw poep. Zwarte ontlasting kan er bijvoorbeeld op duiden dat u een inwendige bloeding heeft van bijvoorbeeld een zweer in de maag of darmen.

Gezonde poep is echter bruin. En hoe gek het misschien ook klinkt, maar dit komt door een geel stofje met de naam bilirubine.  Het is een pigment dat voortkomt uit de afbraak van rode bloedcellen in de lever en het beenmerg. De werkelijke metabole route van bilirubine en de bijproducten in het lichaam is erg ingewikkeld, lees u maar eens onder het linkje, dus we houden het erop dat veel ervan eindigt in de darm, waar het verder wordt bewerkt door bacteriën. Maar de kleur zelf is afkomstig uit ijzer. IJzer in hemoglobine in de rode bloedcellen geeft het bloed zijn rode kleur, en ijzer in het afvalproduct bilirubine geeft aanleiding tot de bruine kleur.

Diagnostische aspecten van de ontlasting

De ontlasting levert soms medisch nuttige informatie. Ook is aangetoond dat bij wc's met een plateau, waarop men de eigen ontlasting even kan zien liggen voor deze weg te spoelen, mensen met darmkanker eerder naar een arts gaan omdat ze ongewone dingen aan de ontlasting opmerken. De ontlasting kan beschreven worden op volgende kenmerken:
Geur

Ontlasting die erg stinkt wijst vaak op een verkeerde of overvloedige voeding en een gedegenereerde darmflora. Hierdoor ontstaat gisting en rotting (het ontbinden van eiwitten) in de darm, waarbij giftige ontbindingsproducten kunnen ontstaan. Vooral rotting kan veel stinkende zwavelverbindingen opleveren.
Kleverigheid

Wanneer de ontlasting aan de toiletwand blijft kleven kan dat wijzen op een overvloedige aanwezigheid van vet in de ontlasting. Meestal maakt de alvleesklier dan te weinig vetverterende enzymen (lipase) aan, waardoor de vetten uit de voeding onvoldoende worden verteerd. Ontlasting kan echter ook blijven kleven wanneer er kalkaanslag op de toiletpot zit, waardoor de wrijving tussen feces en pot vergroot.
Vetgehalte

Veel vet in de ontlasting doet de ontlasting drijven in het water van de WC (omdat vet lichter is dan water). Ook overmatige aanwezigheid van gassen in de ontlasting kan de ontlasting doen drijven. Normale ontlasting hoort niet te blijven drijven. Wanneer er door gisting en rotting te veel gas in de ontlasting zit, blijft deze drijven. Immers, bijna alles wat wij eten is zwaarder dan water en zou dus na de vertering moeten zinken.
Hoeveelheid

De hoeveelheid wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid water die aangetrokken kan worden in het darmkanaal. Belangrijk voor het aantrekken van water zijn voedingsvezels. Naarmate deze meer in de voeding aanwezig zijn, neemt ook het volume van de ontlasting toe.
Consistentie (hard, zacht, waterig)

De hardheid van ontlasting wordt bepaald door de hoeveelheid water die er in de darm aan onttrokken kan worden. Wanneer de ontlasting lang in de darm blijft, kan er veel vocht onttrokken worden, waardoor de ontlasting hard en keutelig wordt. Wanneer de darm weinig tijd krijgt om voldoende vocht te onttrekken, wordt de ontlasting zacht en diarreeachtig. In het vocht zitten mineralen, vitamines en andere nutriënten opgelost, maar ook gifstoffen die we via de voeding opnemen, dan wel in het darmkanaal ontstaan door bv rottingsprocessen. Hoe sneller de darmpassage, hoe minder toxines (maar ook voedingsstoffen) kunnen worden opgenomen. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet keutelig of een serie losse worstjes.

De Bristol Stool Chart is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. De kaart is bedacht door K.W.Heaton aan de Universiteit van Bristol en gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Gastroenterology in 1997. De volgende categorieën worden onderscheiden:

Verschillende kleine harde keuteltjes, worden moeizaam uitgescheiden. De ontlasting heeft een behoorlijke tijd in de darm doorgebracht en is uitgedroogd.
De ontlasting is in de vorm van een enkele keutel, maar hard en bobbelig.
De ontlasting heeft de vorm van een worstachtige keutel, met barsten aan het oppervlak.
De ontlasting heeft de vorm van een gladde slangachtige keutel. Dit is normale ontlasting, en zal met weinig druk worden uitgescheiden.
Zachte ontlasting die komt in meerdere kleinere zachte keutels, en eveneens makkelijk uitgescheiden wordt.
Brijachtige, zachte ontlasting met slechts enkele hardere stukjes erin.
Waterige, volledig vloeibare stoelgang.

Categorie 1 en 2 zijn aanwijzingen voor constipatie, categorie 3 en 4 gelden als normale stoelgang, en categorie 5, 6 en 7 als diarree.


Kleur (wit, geel, groen, bruin, zwart)

Een gezonde ontlasting heeft een lichtbruine kleur, een beetje pindakaasachtig. Naarmate de ontlasting langer in het lichaam is gebleven wordt de kleur donkerder. De kleur van de ontlasting kan diagnostische informatie opleveren.

Zwart: Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm, maar kan ook voorkomen bij mensen die ijzertabletten slikken.
Het ijzer is verantwoordelijk voor de zwarte kleur.
Wit: Bij onvoldoende galproductie of obstructie van de galwegen kan de ontlasting er wit uitzien, doordat de galkleurstoffen, die de ontlasting normaal gesproken zijn donkerbruine kleur geven, niet of onvoldoende aanwezig zijn; men spreekt in de kliniek wel van stopverffeces.
Grijs: Een grijze ontlasting duidt op een (veel) te grote gisting en eventueel op een tekort aan gal.
Groen: Een groene ontlasting wijst juist op een teveel aan gal en een te lange verblijfduur in de darm.
Geel: Gele ontlasting komt vaak door overmatig alcoholgebruik. De gele kleur ontstaat dan doordat de lever meer afvalstoffen produceert.
Rode streep: Een rode streep bij de ontlasting kan voorkomen als er een aambei bloedt of een scheurtje in de anus ervoor zorgt dat tijdens defecatie er een bloedvaatje gaat lekken.
Witte puntjes: Witte puntjes kunnen voorkomen als er wormen of wormfragmenten meekomen.


Frequentie en tijdstip


Bij baby’s zie je dat de ontlasting via de gastro-colische reflex (maag-dikkedarm) direct na de maaltijd (zuigtijd) komt. Bij volwassenen is er zoveel vertrouwen ontstaan dat er een maaltijd zal komen, dat dit systeem niet meer functioneert.
De Westerse regelmatige eetcultuur (circa driemaal daags) bevordert ook een patroon van ongeveer eenmaal daags ontlasting.
Hierbij kan het eerste gedeelte wat donkerder en harder zijn dan het volgende omdat het wat langer in de endeldarm is gebleven.
De passagesnelheid is bij kinderen soms 6 tot 12 uur, bij sommige volwassenen 48 tot 72 uur.

Parasieten

Mogelijk aanwezige parasieten zijn spoelwormen, lintwormen, larven of eitjes.

Bloed

De aanwezigheid van bloed kan wijzen op aambeien, maar ook op ernstiger klachten.

Slijm of pus

Doordat de ontlasting via het slijmvlies van de darm getransporteerd wordt is zij bij lozing bedekt door een glanzend laagje slijm. Bij onvoldoende slijm kan obstipatie optreden. Te veel slijm, al of niet met bloed, is een teken van ontsteking.
Onverteerde voedselresten

Wanneer in de ontlasting nog resten van voedsel te herkennen zijn, wijst dat op een onvoldoende vertering. Dit kan komen door onvoldoende kauwen van voedsel, maar er kan ook een ernstiger verteringsstoornis aan ten grondslag liggen.

Afwezigheid

Wanneer de ontlasting niet aanwezig is, zoals kan gebeuren bij pasgeboren baby’s, kan dat wijzen op een aangeboren stoornis.


Eten mensen poep:

Het antwoord zal u niet bevallen, maar het is ja. De geruststelling is dat we dit in de regel niet bewust doen. Een van de belangrijkste manieren om ziekten en parasieten verspreiden is door de consumptie van voedsel en water dat besmet is met ontlasting. Dit gebeurt omdat de mensen hun hun handen niet wassen na het toilet, onzorgvuldig zijn bij het verwisselen van een luier of aan hun kont krabben.

Gelukkig heeft de mens een redelijke weerstand tegen dit soort vervuilingen, maar je kunt er behoorlijk ziek van worden. Zelfs met de dood tot gevolg als uw gezondheid al zwak is door ouderdom of ziekte. Ik heb zelf eens een voedselvergiftiging opgelopen, waarschijnlijk door gebrekkige hygiëne van de verkoper van een broodje beenham, waarvan ik maanden ziek ben geweest en waarvan ik pas na jaren behoorlijk herstelde.

Helaas zijn er ook mensen die poep eten voor een weddenschap of om andere idiote redenen. Die mensen spelen dus met hun gezondheid en soms zelfs hun leven. Want zoals dat kan behoorlijke nare gevolgen hebben.

Er zijn ook verstandelijk gehandicapte mensen, zowel kinderen als volwassenen, die dwangmatig hun eigen poep, of desnoods de poep van een andere persoon opeten. Dit noemt men coprogafie of ook wel scatogafie. Het eten van uitwerpselen kan ook wijzen op een psychische aandoening of een seksuele aberratie. Hoe dan ook zijn deze mensen ziek.

Overigens zijn er wel weer gevallen waarbij het eten, of liever het drinken van dierenuitwerpselen een heuse en onbetaalbare delicatesse is. Of liever… schijnt te zijn. Kopi Loewak of Civetkoffie is de duurste koffie ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces.

De rode koffiebessen worden namelijk eerst opgegeten door de Loewak (een civetkatachtige) en die poept de pit, ofwel de koffieboon dan weer intact uit. Door fermentatie in het maag-darmkanaal van het beestje krijgt de boon zijn speciale smaak. Men weet jaarlijks maar zo’n 200 kilo van deze uitgekakte bonen terug te vinden waardoor de koffie van deze bonen zeer zeldzaam, dus peperduur en alleen voor bekakte lieden betaalbaar zijn.

"shit floats (to the top)"

Met deze uitdrukking, vrij vertaald: ‘stront blijft drijven’ of ‘stront drijft aan de oppervlakte’, wil men vaak een misnoegen uiten jegens iemand die het gemaakt heeft. Niet alleen zijn deze mensen letterlijk strontjaloers, maar ze hebben in de regel nog eens ongelijk ook. De meeste drollen blijven niet drijven. Slechts enkele drollen drijven omdat deze een ongewone hoeveelheid gassen in zich herbergen die niet middels winden al verdreven zijn.

Waar komt het woord poep vandaan:

Zoals heel veel worden is ook poep geen origineel Nederlands woord. Het stamt af van het Engelse ‘poupen’. Dit betekende eigenlijk wind, als in scheet, omdat het zo klonk. Rond 1900 kwam het woord in zwang om daarmee ook poepen aan te duiden. Zo is het waarschijnlijk ook langzaam in ons taalgebruik overgenomen. Maar mogelijk is het in Nederland simultaan ontstaan. Het moest in ieder geval een associatie met het geluid van een wind oproepen.

Hoeveel poept u op een dag:

De gemiddelde mens in een goede gezondheid poept zo’n dikke 900 gram per dag.

Welk dier poept het meeste:

Met onze 900 gram poep per dag zijn we nog behoorlijk bescheiden. Want een olifant poept minstens 35 kilo per dag. Er zijn ook andere dieren die er wat van kunnen. Misschien niet in kilo’s maar wel in aantallen. Zo kan een konijn wel 500 keutels per dag leggen. Andere beestjes gebruiken poep en darmgassen weer als verdedigingsmiddel. Zo kunnen sommige rupsen hun uitwerpselen wel bijna een meter ver werpen ter verdediging.

Echter, op de vraag welk dier het meeste poept van allemaal moet ik u het antwoord schuldig blijven. Kennelijk is dit niet interessant genoeg, of misschien wel te gênant om te onderzoeken.

Waarom is poep en poepen zo’n taboe:

Poep en poepen is niet altijd een groot taboe geweest. In de middeleeuwen zag men het zelfs als een soort van gezellige bezigheid. Destijds had men toiletten met meerdere aaneengeschakelde poten waarop men gezellig met elkaar plaats nam om eens lekker te poepen. Ook in diverse andere landen ziet men poepen niet als taboe. Daar is het net geen gezelschapsgebeuren.

Er kan een evolutionaire reden zijn. Zo was de (voorloper van de) mens op zijn kwetsbaarste als hij bij een waterplas water dronk of als hij aan het poepen was.

De voornaamste reden is overigens onze socialisatie. Zeker in het westen werden en worden we opgevoed met het idee dat poep vies is, dat je de deur op slot moet doen als je aan het poepen bent en dat je vooral geen geluiden mag produceren tijdens het poepen. Ook op de geur van poep rust een groot taboe. Fabrikanten worden in het westen rijk van alle spuitbussen die ertoe moeten dienen om de poepgeur die mensen produceren te verhullen. Want wegnemen doet geen van deze spuitbussen, ook al zijn er reclames die dit claimen.

De schaamte voor zo’n basale en doodnormale lichaamsfunctie kan mensen ernstig beperken in hun bewegingsvrijheid. Poepen terwijl men op visite is? De meeste mensen moeten er niet aan denken.

De meeste gastheren en vrouwen hebben ook het liefst dat u uw behoefde elders doet. Want aan het idee dat men zelf op gezette tijden moet poepen is men wel gewend, en idioot genoeg ziet men de eigen poep niet meer direct als vies, maar de poep en geur van een ander… daar moet men niet aan denken.

Het poepen en plassen in het openbaar of in een openbare gelegenheid schrikt veel mensen af. Ook al zit er een deur en wanden tussen. Poepen is in met name de westerse wereld een heel geheimzinnig gebeuren geworden. Iedereen doet het, want je kunt ook niet anders, maar niemand wil dit van zichzelf en andere weten. En eerlijk is eerlijk, die wereldster waar je helemaal weg van bent poept gewoon niet. En als hij of zij het al doet dan ruiken ze naar viooltjes.

Gelukkig slijt deze valse schaamte bij de meeste mensen als ze ouder worden. Want een dag lang met buikpijn en aandrang rondlopen is bepaald geen fijn iets. En ik kan het weten, want door de eerdergenoemde voedselvergiftiging en de gevolgen daarvan ontsnapte ik er zelden aan om op de meest vreemde plekken te poepen. En vraag dan maar eens in een vol en vreemd café of men misschien ook nog toiletpapier heeft. De bar valt meestal stil en de muziek gaat net niet uit.


Diarree


De definitie van het Nederlands Huisartsen Genootschap luidt: "Acute diarree is een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke defecatiepatroon met een maximale duur van 14 dagen, waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk." Andere beroepsgroepen, zoals maag- darm en leverartsen, hanteren vaak wat andere definities waarin termen als 'vaker' en 'meer dan gewoonlijk' in maat en getal worden gedefinieerd. Diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen en soms ook met braken.

Chronische diarree


Chronische diarree heeft dezelfde kenmerken als hierboven beschreven, alleen duurt chronische diarree per definitie langer dan 14 (of 21 in andere definities) dagen.

Diarree kan veroorzaakt worden door:

Buikgriep (virusinfectie). (De meest voorkomende varianten worden veroorzaakt door: Rotavirus, Norovirus, Adenovirus typen 40/41 en Astrovirus)

Bacteriële infectie: het eten van bedorven voedsel (vakantie, barbecue). Meest voorkomende bacteriële verwekkers zijn Campylobacter, Salmonella-soorten, Shigella, soms door Yersinia, Vibrio-soorten, Clostridium difficile, Aeromonas-soorten, pathogene Escherichia coli-soorten zoals de enterohemorrhagische E. coli (EHEC) en
Plesiomonas shigelloides. Tijdens of kort na een kuur met antibiotica treedt vrij vaak een episode van diarree op omdat het middel de darmflora heeft veranderd, waardoor diarreeverwekkers zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen.
andere eukaryote, maar eencellige darmparasieten: Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Cryptosporidien, Cyclospora, Dientamoeba fragilis en andere.

Slechte voedselhygiëne. (ontstaan van toxinen in het voedsel door bacteriegroei, meestal toxine van Staphylococcus aureus of (vero)toxinen van pathogene E.coli.)
infecties of ontstekingsprocessen in de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa).
intoleranties voor bepaalde voedselbestanddelen, bijvoorbeeld lactose (zie lactose-intolerantie), gluten of fructose
overmatig gebruik van alcoholische dranken.
gebruik van osmotisch actieve stoffen die niet of onvoldoende kunnen worden geresorbeerd, zoals magnesiumsulfaat, lactulose, mannitol, sorbitol of andere osmotische laxantia. Ook bij inname van hoeveelheden vitamine C die hoger liggen dan die welke vanuit de darm kunnen worden opgenomen, kan een kortstondige osmotische diarree optreden.
door darmstimulerende geneesmiddelen zoals sennapreparaten en bisacodyl
angst en stress: stresshormonen of een heftige angst leiden tot een snelle lediging van de darm ('het liep hem dun door de broek').
helminthen: sommige wormen veroorzaken soms diarree, bijvoorbeeld Strongyloides stercoralis
door beschadiging van het darmslijmvlies, bijvoorbeeld na bestraling van een gezwel in de buik (radiatie-enteritis) of door chemotherapie bij kanker.
Bij immunosupressie (bijvoorbeeld bij aids) kunnen voor normale mensen niet schadelijke micro-organismen opeens diarree gaan veroorzaken.

Bij jonge kinderen kan diarree ook veroorzaakt worden door het doorkomen van de tandjes en kiezen, of door overmatig gebruik van frisdranken.
Dat diarree door olijfolie kan worden veroorzaakt is een fabeltje.

Voorkomen:

Het helpt tegen infecties om na toiletbezoek handen te wassen

Behandeling

Specifieke behandeling is bij infectieuze diarree door bacteriën en virussen zelden nodig of mogelijk. Uitdroging voorkomen en genezing afwachten is het belangrijkste. Bij diarree worden water en andere dranken niet goed door de darm opgenomen. Een ORS-preparaat kan dan helpen. Dit is een oplossing van suiker en zout in de juiste verhouding. Deze combinatie maakt opname van vocht wat gemakkelijker. Hierdoor wordt uitdroging voorkomen, wat bij de meeste vormen van diarree die vanzelf overgaan het grootste gevaar is. Treedt uitdroging in gevaarlijke mate op dan zal de patiënt in principe worden opgenomen om intraveneus (per infuus) vloeistof toegediend te krijgen om uitdroging en sterke verstoring van het elektrolytenevenwicht tegen te gaan terwijl hij zelf de infectie overwint.

Er bestaan ook middelen om de darmbewegingen te remmen, zoals loperamide en codeïne, maar dat is uitsluitend symptoombestrijding en mag bij koorts en bij bloed in de ontlasting niet worden gebruikt. Bij bacteriële infecties is het meestal ook niet zinvol om antibiotica te geven, al bestaan hierop wel uitzonderingen. Bij parasieten als verwekkers is behandeling met antiparasitaire middelen juist weer wel zinvol. Om de oorzaak van besmettelijke diarree op te sporen is meestal een faecesonderzoek nodig; de resultaten van een kweek zullen echter vaak pas binnenkomen als de patiënt al vanzelf beter is geworden. Dergelijk onderzoek wordt meestal pas verricht als er na 10-14 dagen nog geen verbetering optreedt.

Voor andere vormen van diarree, zoals bij de ziekte van Crohn, bestaan wel specifieke behandelingen.


PLassen

Urineren, ook wel plassen of mictie genoemd, is het lozen van urine via de urinebuis.

Urine is een vloeistof die bij zoogdieren (waaronder de mens) door de nieren wordt geproduceerd. De urine wordt in de urineblaas opgeslagen en daarna periodiek geloosd.


Blaascapaciteit

Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.

De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden.[1]. Wanneer de blaas voller raakt dan 500 ml[1] zullen de receptoren in de blaaswand een mictiereflex uitlokken: het plasgevoel. De blaas heeft twee sluitspieren (sfincters): een die kan beheerst worden (dwarsgestreepte spiercellen) en een autonome gladde spier. Het parasympathisch (stimulerend) centrum dat de mictiereflex reguleert is gelegen in het sacraal deel (onderste deel) van het ruggenmerg (medulla spinalis).

Als men zich verzet tegen dit plasgevoel stuurt men inhiberende postsynaptische actiepotentialen naar het parasympatisch zenuwstelsel en kan men het gevoel onderdrukken en zelfs op korte termijn weer verliezen. Daarbij kan het helpen om te springen van het ene been op het andere been. Door te huppen, worden de spieren en zenuwen in het been en de bekkenbodem geactiveerd. Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand, omdat die twee spieren omgekeerd aan elkaar gekoppeld zijn.[1] Hierdoor wordt als het ware de plasboodschap van de blaas naar de hersenen verstoord, maar de druk op de blaaswand blijft opgebouwd worden tot men het uiteindelijk niet meer kan houden. De meeste mensen kunnen hun plas ophouden tot de blaas circa 800 ml urine bevat.
Theoretisch zouden mensen, bij wie er door een afwijking geen signalen van de blaas naar de hersenen gaan, maximaal ongeveer anderhalve liter urine kunnen opslaan.[1] Het gevolg is een oververrekte blaas met een slappe spierwand, waardoor urineretentie ontstaat. Dit houdt in dat de blaas niet meer alle urine naar buiten kan persen. Een overvolle blaas verhoogt de druk op de nieren (die dan niet meer alle daar geproduceerde urine kunnen afvoeren naar de blaas), die druk kan het afsterven van nierweefsel tot gevolg hebben.

In de westerse cultuur urineren mannen in het algemeen staand en vrouwen zittend. Niettemin is dat in sommige andere culturen anders.

Urineren bij mannen

Omdat de penis flexibel is en uitsteekt, is het voor mannen eenvoudig om de urinestraal te richten. Dit maakt het gemakkelijk om staand te urineren; en de meeste mannen urineren op deze manier. Soms kan de voorhuid in de weg zitten en enige turbulentie en sproeien veroorzaken. Na het urineren zal een man meestal zijn penis even schudden of uitknijpen om de laatste restje urine uit de opening van de voorhuid of uit de eikel te verwijderen. Broeken hebben vaak een gulp om het mannen mogelijk te maken te urineren zonder de broek te laten zakken.

Lichaamshouding

Thuis wordt ook door sommige mannen zittend geplast. Een reden hiervoor kan zijn dat zij dit comfortabeler of hygiënischer vinden of dat de constructie van het toilet dit vereist. Meer van belang echter is het feit dat uit onderzoek is gebleken dat door zittend plassen de urineleider - die achter de prostaat om loopt - minder druk uitoefent op de prostaat en daardoor wordt ontzien. Dit draagt bij aan het voorkomen dan wel uitstellen van prostaatproblemen op latere leeftijd.

Urineren bij vrouwen

Bij vrouwen komt de urinebuis rechtstreeks in de vulva uit. Daarna verlaat de urine het lichaam al snel, in tegenstelling tot bij de man. Het is voor vrouwen daardoor moeilijker om de urinestraal te richten. Om deze reden urineren veel vrouwen in zittende positie. Al zittend helpt het als de vrouw iets naar voren leunt en haar benen gesloten houdt, dat helpt de straal naar beneden te richten. Als er niet van een toilet gebruikgemaakt wordt, is hurken voor vrouwen de gemakkelijkste manier om de straal te richten. Sommige vrouwen gebruiken één of twee handen om de richting van de urinestraal te sturen, wat gemakkelijker gaat in hurkende positie.

Voor veel vrouwen is het ook mogelijk om staand te urineren, met gespreide benen. Deze techniek is niet ongebruikelijk voor vrouwen die een sarong, rok of andere kleding dragen die open is van onder. In enkele afrikaanse culturen bijvoorbeeld is het gebruikelijk dat vrouwen staand urineren.In sommige Afrikaanse landen, wordt op borden waarop wildplassen verboden wordt, regelmatig een vrouw afgebeeld die staand aan het urineren is.Herodotus beschreef een soortgelijk gebruik in het oude Egypte.

Hoewel ongebruikelijk, is het ook voor vrouwen mogelijk om staand te urineren, op een manier die vergelijkbaar is met die waarop mannen dat doen. Dit kan gedaan worden door de binnenste schaamlippen te openen en het bekken iets naar achteren te kantelen en tegelijkertijd krachtig de urine naar buiten te persen.

In de laatste jaren is er echter de zogenaamde plastuit op de markt gekomen, waarmee vrouwen, net als mannen, staand kunnen plassen. Dit is een kartonnen koker die de urine naar een speciaal hiervoor ontworpen urinaal leidt.

Plasproblemen

Uit onderzoek van het Duitse Psychotherapy and Psychosomatics blijkt dat 3% van de mannen problemen heeft met urineren in het openbaar. Dit wordt plasvrees of paruresis genoemd. Andere plasproblemen zijn anurie (afwezige mictie), oligurie (verminderde mictie), algurie (pijnlijke mictie) en polyurie (overmatige mictie).

Wie daadwerkelijk niet meer kan plassen omdat hij de controle over de blaasspieren verloren heeft (bijvoorbeeld wegens een plaatselijke anestesie), zal een katheter moeten krijgen.

Als het vermogen om de urine op te houden niet voldoende aanwezig is, noemt men dit urine-incontinentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Careers